Peti modul Praktičarskog treninga održan je 2. i 3. februara 2019. Trening su vodile trener Tamara Vlahović i asistent Slađana Galuška.

Na početku modula pozabavile smo se knjigama i filmovima koji su podstakli polaznice na razmišljanje i delanje. Pisanje prikaza knjige ili filma je zadatak za sertifikaciju i ovo je bila prilika da se upoznamo sa nekim od radova. Andrijana Perić je govorila o knjizi Robina Šarme „Budni u pet i vaš je čitav svet“, a Milka Despić o filmu „Dan mrmota“.

U nastavku modula odgovarale smo na pitanje „Ko sam ja?“, što je i naziv samog modula. Bavile smo se modelom neurologičkih nivoa (NLN) i istraživale lična značenja pojmova: smisao života, duhovnost i duhovni život. Predstavljena su i različita učenja koja govore o prirodi stvarnosti i ulozi posmatrača u njenom oblikovanju.

Učesnice su otkrivale svoja uverenja i vrednosti – spoznale su koja podržavajuća i ograničavajuća uverenja imaju i kako ih mogu menjati i istraživale su vrednosti kroz vežbu „Lista životnih vrednosti“. Tako su bolje razumevale svoje ponašanje i nesvesne navike.

Drugog dana modula teme su bile hijerarhija ideja (čankovanje ili komadanje) i metaprogrami. Razmatrale smo čankovanje kao način grupisanja informacija u veće ili manje jedinice, ili kao komunikacioni proces u kom menjamo nivo apstrakcije (percepcije) na kom se vodi razgovor po logičkim nivoima. Razgovor o metaprogramima je doprinelo razumevanju obrazaca po kojima funkcionišemo u različitim situacijama.

Aktivnosti treninga su bile dobro osmišljene i veoma inspirativne i učesnice su se usaglasile da je ovo bio mentalno najvredniji trening do sada.

 

Slađana Galuška

 

 

 

Predstavljamo prikaz knjige jedne od polaznica.

 

Prikaz knjige

„Budni u pet i vaš je čitav svet“

Pre dvadeset godina Robin Šarma predstavio je koncept knjige „Budni u pet i vaš je čitav svet“, zasnovan na revolucionarnoj jutarnjoj veštini ustajanja i podsticanja produktivnosti. Nakon četiri godine rada na rukopisu, ideja je 2018. prerasla u knjigu, čiji je izdavač u Srbiji „Vulkan izdavaštvo“. Robin Šarma je kanadski pisac, jedan od najpoznatijih stručnjaka za liderstvo na svetu i savetnik za lični i posovni uspeh.

 

Prilikom kupovine novogodišnjih poklona za svoje najmilije, želela sam i sebe da obradujem nekom dobrom knjigom. Ušla sam u knjižaru i pažnju su mi privukle korice knjige sa velikim narandžastim brojem 5. Pretpostavila sam da se radi o nekom broju pravila, a onda sam pročitala naslov „Budni u 5 i vaš je čitav svet“. Sjajno, pomislila sam i bila potpuno sigurna da je ova knjiga baš meni namenjena. Kupila sam je, napisala sebi posvetu, upakovala i stavila ispod jelke, kao svoj novogodišnji poklon, nestrpljiva da krenem u avanturu čitanja.

Prvi pasus piščeve poruke glasi: „Neizmerno sam zahvalan što je ova knjiga u vašim rukama. Od sveg srca nadam se da će lepo poslužiti potpunom izražavanju vaših darova i talenata i izazvati revoluciju herojske transformacije u vašoj kreativnosti, produktivnosti, napretku i korisnosti za svet.“ Osećam ogromnu zahvalnost jer imam priliku da čitam baš ono što mi je potrebno, što će mi pomoći da lakše postignem svoj cilj – da imam više slobodnog vremena, da ranije ustajem i da postižem bolje rezultate.

Pisac sa puno strasti, razumevanja i osećanja piše kako dvoje neznanaca u jednoj bezizlaznoj situaciji razmišlja dok upoznaju svog mentora koji će ih voditi kroz život i učiti ih tehnikama za stvaranje novih korisnih navika radi veće produktivnosti. U ovom delu vidim sebe – nekadašnje odustajanje, negativno razmišljanje i bežanje u krajnost u kojoj nisam ja, svoja JA. Prepoznajem i svog mentora kojeg upoznajem na seminaru „Časovi razumevanja i radosti“. Pisac govori o granicama i mogućnostima koje sami sebi postavljamo na svakom početku i kaže da je možda najteže da prihvatimo stvarnost onakvu kakva jeste, posebno da prihvatimo i da smo mi jedini odgovorni za ono što jesmo.

Junaci knjige, umetnik i umetnica, skeptični su, nepoverljivi prema onome što čuju, ali, ipak, zainteresovani za nova znanja i učenja. I kako to obično biva – što više otkrivaju, više i žele da saznaju. Osećaj slobode i slobodnog mišljenja, kao i razumevanje neznanja, otkrivanja istinske volje za suprotnim, pisac vrlo slikovito i živopisno predstavlja u knjizi, pa tako kaže: „Ona verovanja koja nas uznemiravaju, osećanja koja nam prete i razvoj naših talenata kojima se nesigurni deo nas protivi, upravo i jesu pravac kojim treba da se krećemo.“

Reči Robina Šarme prepliću se sa temama Praktičarskog treninga koji pohađam. Učenje kroz sadržaje knjige i modula, pomoć mentora i razmena iskustva sa drugim polaznicima pomažu mi da prepoznam svoja podržavajuća uverenja i menjam život na bolje.

Od sveg srca preporučujem knjigu „Budni u 5 i vaš je čitav svet“ onima koji se osećaju nemoćno, ne prepoznaju svoje prave vrednosti, nisu svesni svojih veština, a žele da se osećaju srećno, zadovoljno i usklađeno. U ovoj knjizi će pronaći alate i tehnike za ostvarenje želja. Onda će lakše prepoznati i svog mentora.

 

Andrijana Peric