Četvrti modul Praktičarskog treninga

 

Četvrti modul Praktičarskog treninga

 

Novu 2019. godinu započeli smo četvrtim modulom Praktičarskog treninga koji je održan  12. i 13. januara 2019.  Trening je vodila trener Tamara Vlahović, asistent je bila Slađana Galuška.

Podsetile smo se dešavanja u u 2018. i istakle sva važna postignuća. Zatim smo razmotrile planove za 2019. i pričale o ciljevima i postavljanju roka za njihovo ostvarenje.

Naziv ovog modula je „Magija jezika“, te smo razgovarale o komunikaciji i predstavljeni su metamodel i Milton model. Učesnice su razmišljale o značenju pojedinih pojmova kao što su ljubav, zdravlje, sreća, prosperitet i proširivale svoju mapu razmenom informacija sa članovima grupe.

Na primerima su uvežbavale da postavljanjem pitanja učine određene iskaze preciznijima i učile da primenjuju govor uticaja.

Poslednji deo modula je bio posvećen metafori kao važnoj tehnici izražavanja, pričanja priča i ukazivanja na rešavanje problema. Polaznice su radile vežbu „Priča o meni“ u kojoj je zadatak bio da opišu svoj život kao knjigu, film, TV seriju. Trebalo je da odrede žanr, naslov, sličnost naslova i junaka sa ličnom situacijom, da kroz priču pokažu koje resurse treba da ima junak da bi rešio problem ili ostvario cilj i kako se završava knjiga ili film.

Bio je ovo zabavan trening sa mnogo emocija, promišljanja o životu i klik momenata koji su doneli jasnije ciljeve i pokazali puteve do njih.

 

Slađana Galuška

 

Jedna učesnica je koristeći tehniku pisma iz budućnosti, opisala jedan svoj dan iz pozne starosti.

 

Pismo iz budućnosti

Početak zadatka se sastojao u promišljanju i vizuelizaciji mesta na kom želim da budem u poznim godinama. Zamislila sam da me okružuju more, pesak, duge plaže i šetališta u blizini doma, bašta ispunjena cvećem. Razmišljajući o prostoru u kom živim, zaključila sam da to je ambijent ispunjen knjigama, kaminom i fotografijama.

On odaje toplinu, mir i spokoj i pokazuje moju strast prema dekoraciji, brigu o biljkama i ljubav prema psima.

 

Slika iz budućnosti

Nedelja je. Jutros sam se probudila u 6 sati dok je on još spavao. Obukla sam se i uputila ka moru. O da, povela sam i psa. Jutarnje šetnje po mekom pesku uz zvuke talasa i blago sunce su idealno vreme za sebe. Nakon pola sata šetnje i još toliko vremena vežbanja joge, uputila sam se na pijacu. 

Javila sam se ranoraniocima i prodavcima, proćaskala sa Perom koji je i ovog jutra, kao i svakog pretodnog, prodavao svežu ribu upecanu tokom noći.

Spremala sam gvakamole i pekla hleb sa semenkama za doručak. Probudila sam muža, zajedno smo jeli i šalili se. Potom smo spakovali knjige, kreme za sunčanje, šešire i sendviče u veliku torbu za plažu i našim malim brodom se odvezli do mirnog dela mora, usidrili, pili vino, čitali knjige, igrali karte, smejali i plivali. Kasno popodne je, evo nas u dvorištu, sedimo u ležaljci i gledamo zalazak sunca. Veče smo proveli sa prijateljima u prisećanju dogodovština od prošle nedelje i smehu.

Sada sedim i gledam zvezde i pišem svoj dnevnik, razmišljam kako je lepo kada u životu upoznaš mnogo dobrih ljud, radiš posao koji obožavaš, ujutru ustaješ i ubereš limetu u dvorištu, za ručak ribu začiniš ruzmarinom koji raste već godinama pod prozorom. Lepo je kada si nomad i upoznaješ svet, stičeš mnogo iskustva i nešto materijalnih stvari.

Lepo je ustati svakog jutra uz miris i toplinu doma, osećati se voljenom i voleti ljude koje baš želim da volim. Lepo je doživeti mirnu, spokojnu starost koja izaziva smešak na kraju dana i osećaj da sam ovaj život zaista proživela, i da su svi životni padovi i usponi imali svoju svrhu – da jednog dana, baš danas, budem ovde i budem ja.

Ivana Aleksić

 

Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

  Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

   Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

    Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

     Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

      Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

       Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

        Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali