Časovi razumevanja i radosti

[av_heading tag=’h1′ padding=’10’ heading=’Časovi razumevanja i radosti’ color=“ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ custom_font=“ size=“ subheading_active=“ subheading_size=’15’ custom_class=“ admin_preview_bg=“][/av_heading]

[av_textblock]
U subotu i nedelju 24. i 25. novembra 2018. održan je seminar „Časovi razumevanja i radosti“ u prostorijama Osnovne škole „Skadarlija“ u Beogradu. Realizator program je Tamara Vlahović, trener razvojnih veština (Life&Mind studio), a polaznice se bile nastavnice osnovnih, srednjih stručnih i umetničkih škola.

Prvog dana seminara upoznale smo se sa pojmom NLP-a, teorijskim postavkama, istorijom i metodologijom NLP-a.

Evo, za mene, nekoliko najvažnijih aksioma NLP-a:

Uspeh ima strukturu.

Svi mi posedujemo sve što je potrebno za uspeh.

Ako je jedan osoba uspela u nečemu, mogu i ostali.

Bavili smo se značajem komunikacije, kao jednim od osnovnih alata koji nastavnici koriste u radu i predrasudama u vezi sa komunikacijom. Kroz vežbe i praktične primere isprobale smo elemente verbalne i neverbalne komunikacije u poruci koju šaljemo. Zaključile smo da je značaj komunikacije u odgovoru koji dobijemo, a ne u nameri koju imamo.

Kroz refleksivne vežbe i vežbe samoprocene bavili smo se i čulima – na koji način i kojim čulima percipiramo realnost. Moć zapažanja i fleksibilnost u komunikaciji se ističi kao značajan faktor uspešnosti. Kroz praktične vežbe učili smo da pravimo razliku između čulnog opisa i interpretacije.

Drugog dana obuke razgovarale smo o NLP komunikacionom modelu i kroz praktične primere učili o filterima koji nas ograničavaju u uspešnoj komunikaciji (generalizacija, izvrtanje, brisanje, uverenja, sećanja itd.). Izradile smo lični plan profesionalnog razvoja. Počele smo od samoprocene – gde smo u odnosu na postavljene ciljeve i koje veštine bismo volele da unapredimo. Takođe, jedna od zanimljivih vežbi bila je i da se podsetimo svojih talenata, sposobnosti i veština i na koji način ih možemo ponovo aktivirati i unaprediti. Bavile smo se svojim potencijalima i resursima.

Razmatrale smo okvire ponašanja i na koji način ih možemo unaprediti – usmerenjem na rezultat, ne pričom o razlozima, već procesom (kako, umesto zašto), da uspeh/neuspeh razumemo kao rezultat, odnosno povratnu informaciju, i da stvari vidimo kao mogućnost, a ne nužnost.

Vratile smo se aksiomima. Jedna od značajnih poruka je da se iza svakog ponašanja krije dobra namera. Kroz praktične primere vežbale smo kako da to primenimo u praksi i kako da na različite načine pristupamo izazovu.

Učile smo kako da postavimo ciljeve i uspešnije učimo.

Na kraju seminara oformljena je grupa za razmenu iskustva o primeni stečenih znanja i veština i praćenju razvoja svake učesnice u odnosu na ciljeve koje je postavila.

Seminar poručuje: „da biste promenili svet, promenite sebe“. On je stepenica u ličnom razvoju kroz koji rasteš i postaješ ono što želiš. Značaj seminara je u učenju preuzimanja odgovornosti i praktičnim vežbama za radosniji svaki dan. Mogle samo da pitamo i razmenjujemo iskustva i mišljenja uz punu podršku i razumevanje. Promena je mogla i trenutno da se vidi, bila je očigledna i opipljiva. Već sledećeg dana primetila sam pozitivne promene kod sebe i drugih.

Ovaj seminar bih proporučila svima koji žele da rade na sebi, koji imaju cilj ali se pitaju „Kako?“. Za sve one koji žele radost i razumevanje i tu lepu „lakoću življenja“, neka ovo bude prvi korak.
[/av_textblock]

Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

  Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

   Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

    Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

     Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

      Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

       Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

        Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali