[av_heading tag=’h1′ padding=’10’ heading=’Časovi razumevanja i radosti’ color=“ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ custom_font=“ size=“ subheading_active=“ subheading_size=’15’ custom_class=“ admin_preview_bg=“][/av_heading]

[av_textblock]
U subotu i nedelju 24. i 25. novembra 2018. održan je seminar „Časovi razumevanja i radosti“ u prostorijama Osnovne škole „Skadarlija“ u Beogradu. Realizator program je Tamara Vlahović, trener razvojnih veština (Life&Mind studio), a polaznice se bile nastavnice osnovnih, srednjih stručnih i umetničkih škola.

Prvog dana seminara upoznale smo se sa pojmom NLP-a, teorijskim postavkama, istorijom i metodologijom NLP-a.

Evo, za mene, nekoliko najvažnijih aksioma NLP-a:

Uspeh ima strukturu.

Svi mi posedujemo sve što je potrebno za uspeh.

Ako je jedan osoba uspela u nečemu, mogu i ostali.

Bavili smo se značajem komunikacije, kao jednim od osnovnih alata koji nastavnici koriste u radu i predrasudama u vezi sa komunikacijom. Kroz vežbe i praktične primere isprobale smo elemente verbalne i neverbalne komunikacije u poruci koju šaljemo. Zaključile smo da je značaj komunikacije u odgovoru koji dobijemo, a ne u nameri koju imamo.

Kroz refleksivne vežbe i vežbe samoprocene bavili smo se i čulima – na koji način i kojim čulima percipiramo realnost. Moć zapažanja i fleksibilnost u komunikaciji se ističi kao značajan faktor uspešnosti. Kroz praktične vežbe učili smo da pravimo razliku između čulnog opisa i interpretacije.

Drugog dana obuke razgovarale smo o NLP komunikacionom modelu i kroz praktične primere učili o filterima koji nas ograničavaju u uspešnoj komunikaciji (generalizacija, izvrtanje, brisanje, uverenja, sećanja itd.). Izradile smo lični plan profesionalnog razvoja. Počele smo od samoprocene – gde smo u odnosu na postavljene ciljeve i koje veštine bismo volele da unapredimo. Takođe, jedna od zanimljivih vežbi bila je i da se podsetimo svojih talenata, sposobnosti i veština i na koji način ih možemo ponovo aktivirati i unaprediti. Bavile smo se svojim potencijalima i resursima.

Razmatrale smo okvire ponašanja i na koji način ih možemo unaprediti – usmerenjem na rezultat, ne pričom o razlozima, već procesom (kako, umesto zašto), da uspeh/neuspeh razumemo kao rezultat, odnosno povratnu informaciju, i da stvari vidimo kao mogućnost, a ne nužnost.

Vratile smo se aksiomima. Jedna od značajnih poruka je da se iza svakog ponašanja krije dobra namera. Kroz praktične primere vežbale smo kako da to primenimo u praksi i kako da na različite načine pristupamo izazovu.

Učile smo kako da postavimo ciljeve i uspešnije učimo.

Na kraju seminara oformljena je grupa za razmenu iskustva o primeni stečenih znanja i veština i praćenju razvoja svake učesnice u odnosu na ciljeve koje je postavila.

Seminar poručuje: „da biste promenili svet, promenite sebe“. On je stepenica u ličnom razvoju kroz koji rasteš i postaješ ono što želiš. Značaj seminara je u učenju preuzimanja odgovornosti i praktičnim vežbama za radosniji svaki dan. Mogle samo da pitamo i razmenjujemo iskustva i mišljenja uz punu podršku i razumevanje. Promena je mogla i trenutno da se vidi, bila je očigledna i opipljiva. Već sledećeg dana primetila sam pozitivne promene kod sebe i drugih.

Ovaj seminar bih proporučila svima koji žele da rade na sebi, koji imaju cilj ali se pitaju „Kako?“. Za sve one koji žele radost i razumevanje i tu lepu „lakoću življenja“, neka ovo bude prvi korak.
[/av_textblock]