Seminar „Časovi razumevanja i radosti“ održan je 17 i 18. novembra 2018. u vrtiću „Anđelak“ Predškolske ustanove „Savski venac“. Autorka seminara Tamara Vlahović i realizatorka Dušanka Jovičić vodile su kroz obuku 30 polaznika – sedamnaest vaspitača redovnih grupa, dva vaspitača bolničkih grupa, osam medicinskih sestara vaspitača, jednog defektologa vaspitača i dva stručna saradnika. Obuhvaćene su sve strukture zaposlenih koji realizuju vaspitno-obrazovni program što je od posebnog značaja za dalje razumevanje i radovanje u komunikaciji.

Program je realizovan u skladu sa predviđenom satnicom. Prvog dana su obrađene teme: Časovi razumevanja i radosti, Sličan se sličnom raduje, Šta je ono što najbolje znaš da radiš i Hajde da pričamo nove priče, a drugog Kako izvući najbolje od sebe, Oblikuj svoj život, Postani sam sebi najbolji prijatelj i Mogu da budem sve što želim.

Obuka je bila interaktivna, uz izlaganje i prezentaciju bilo je i mnogo interaktivnih vežbi. Svaki učesnik je imao i radni materijal – skriptu sa vežbama.

Na kraju drugog dana polaznici su procenili tok i uspešnost obuke odgovarajući na pitanja iz upitnika. Svi su se složili da je seminar veoma uspešan, atmosfera bila pozitivna, a predavanja i primeri zanimljivi.

O tome svedoče komentari:

Predavači su fantastični. Sadržaj programa primenljiv za lični i profesionalni razvoj. Divno sam se osećala tokom i nakon obuke, dobila sam energiju za bolje „sada“.

Sve mi se svidelo i pozitivno uticalo na mene.

Zanimljiv seminar, edukativan, kao pesma lak.

Mislim da je korisno svima i da sada možemo svet učiiti boljim i kvalitetnijim.

Ako želimo da se usavršavamo, radimo na sebi, unapredimo komunikaciju i učvrstimo svoje samopouzdanje, ova obuka je prava stvar.

Polaznici su izdvojili sledeće rečenice kao ideje vodilje seminara:

Značenje komunikacije se nalazi u odgovoru koji dobijate, a ne u nameri koju imate.

Neuspeh ne postoji, postoji samo rezultat.

Navikni se da se ne navikavaš.

Dosta mogu sam, a zajedno možemo sve.

Čovek nije njegovo ponašanje.

Svako ponašanje je komunikacija.

Ako mogu drugi, mogu i ja.

 

Stečena znanja i veštine polaznici će predstaviti kolegama u PU „Savski venac“ kroz izlaganje na aktivima radnih jedinica, a zatim će svi zaposleni primenjvati nova iskustva u radu sa decom i roditeljima.

Saradnja sa predavačima će se nastaviti i kroz diskusiju na zatvorenoj fejsbuk strani i razmenu primera dobre prakse.

 

Koliko su u seminaru uživali učesnici može se videti, čuti i osetiti u rečima jedne polaznice:

 

„Moji NLP-ovci, sadašnji i budući, po prošlosti, sadašnjosti i budućnosti moji vizuelci, auditivci i kinestetičari,

Rasli smo i porasli i krenuli na put do zvezda. Učićemo jedni od drugih. Radovaćemo se i tugovati zajedno i dotaći zvezdu.

Naše ruke su juče bile prekrštene na grudima, branili smo se jedni od drugih. Danas su ruke poletele u zagrljaj. Juče su oborene setne oči posmatrale svet oko sebe. Sjaj tih očiju i suze olakšanja danas su obasjali prostoriju. Našli smo se i prihvatili.

Danas smo mi ljubav jača od reči i emocija, danas smo stanje uma i odluke.

Hvala našim predavačima, hvala nama.“