Kada ste poslednji put uradili nešto prvi put?

Kažu da se odgovornost za svoj život i ponašanje preuzima sa ličnom kartom.  Mišljenja sam da se malo bavimo  sopostvenom odgovornošću, tačnije, da je odgovornost prebačena na drugo mesto, fokusirana na druge ljude i ponašanje prema istim, i da bi svako od nas trebalo da se vrati korak unazad, da dobro promisli o tome koliko je odgovoran prema sebi, tj.sopstvenom biću koga čine jednako i um, telo i emocije?

Biti u toku znači imati izbora za sve u životu što nam se dešava. Sve što se dešava, dešava se svima, razlika je šta radimo sa time što nam se dešava.

  1. Biti odgovoran i jednako u toku, znači imati svest o svojim mislima o razmišljanjima koja nam okupiraju veći deo dana, koliko su ona negativna i koliko nas drže u začaranom krugu svakodnevice i poznatog (zone komfora), ili nas podstiču da rastemo, da se razvijamo, usavršavamo, pa su podržavajuća, pozitivna i okrenuta ka učenju i boljitku.
  2. Preuzeti odgovornost znači  još i „ispeci pa reci“, da li promišljamo o rečima koje upućujemo sebi i drugima ili nam je „brži jezik od pameti“, pa se češće kajemo što izgovaramo u pojedinim situacijama ono što ne mislimo, posebno ljudima koji nam nisu ni krivi ni dužni, ali su se nekim slučajem našli na pogrešnom mestu.
  3. BITI u toku, znači biti svestan kako te iste reči, sopstvene ili tuđe utiču na osećanja i stanja, tačnije koje reakcije izazivaju jer one svakako vode ka ponašanju, željenom ili ne. Mi smo emotivna bića, stoga nas polako „ubija prejaka reč“ , jer telo pamti, svaka naša ćelija pamti.
  4. Koliko smo zlopamtila često čujemo kada ljudi izgovaraju, ja sam oprostila, ali nisam zaboravila, što nam ponovo potvrđuje u krajnjem slučaju kolika je odgovornost za sopstveno ponašanje, delanje ili ne delanje.

Kad se pojave izazovi, uče ili jačaju se veštine!

Kako se vi nosite sa izazovima koje imate u svom životu ili na poslu?

Da li se molite Bogu da vas ne zasipa  problemima, poteškoćama jer  vas izbacuju iz ravnoteže i ubacuju u stanje stresa ili se bavite ličnim razvojem, svojim sposobnostima i veštinama čime zapravo stičete   mudrost.

Arhive

Kategorije

Pridruži se trenerima razvojnih veština

Postani deo NLP programa i budite lider u svojoj profesionalnoj oblasti.