Peti modul Praktičarskog treninga

Peti modul Praktičarskog treninga održan je 2. i 3. februara 2019. Trening su vodile trener Tamara Vlahović i asistent Slađana Galuška.

Na početku modula pozabavile smo se knjigama i filmovima koji su podstakli polaznice na razmišljanje i delanje. Pisanje prikaza knjige ili filma je zadatak za sertifikaciju i ovo je bila prilika da se upoznamo sa nekim od radova. Andrijana Perić je govorila o knjizi Robina Šarme „Budni u pet i vaš je čitav svet“, a Milka Despić o filmu „Dan mrmota“.

U nastavku modula odgovarale smo na pitanje „Ko sam ja?“, što je i naziv samog modula. Bavile smo se modelom neurologičkih nivoa (NLN) i istraživale lična značenja pojmova: smisao života, duhovnost i duhovni život. Predstavljena su i različita učenja koja govore o prirodi stvarnosti i ulozi posmatrača u njenom oblikovanju.

Učesnice su otkrivale svoja uverenja i vrednosti – spoznale su koja podržavajuća i ograničavajuća uverenja imaju i kako ih mogu menjati i istraživale su vrednosti kroz vežbu „Lista životnih vrednosti“. Tako su bolje razumevale svoje ponašanje i nesvesne navike.

Drugog dana modula teme su bile hijerarhija ideja (čankovanje ili komadanje) i metaprogrami. Razmatrale smo čankovanje kao način grupisanja informacija u veće ili manje jedinice, ili kao komunikacioni proces u kom menjamo nivo apstrakcije (percepcije) na kom se vodi razgovor po logičkim nivoima. Razgovor o metaprogramima je doprinelo razumevanju obrazaca po kojima funkcionišemo u različitim situacijama.

Aktivnosti treninga su bile dobro osmišljene i veoma inspirativne i učesnice su se usaglasile da je ovo bio mentalno najvredniji trening do sada.

 

Slađana Galuška

 

 

 

Predstavljamo prikaz knjige jedne od polaznica.

 

Prikaz knjige

„Budni u pet i vaš je čitav svet“

Pre dvadeset godina Robin Šarma predstavio je koncept knjige „Budni u pet i vaš je čitav svet“, zasnovan na revolucionarnoj jutarnjoj veštini ustajanja i podsticanja produktivnosti. Nakon četiri godine rada na rukopisu, ideja je 2018. prerasla u knjigu, čiji je izdavač u Srbiji „Vulkan izdavaštvo“. Robin Šarma je kanadski pisac, jedan od najpoznatijih stručnjaka za liderstvo na svetu i savetnik za lični i posovni uspeh.

 

Prilikom kupovine novogodišnjih poklona za svoje najmilije, želela sam i sebe da obradujem nekom dobrom knjigom. Ušla sam u knjižaru i pažnju su mi privukle korice knjige sa velikim narandžastim brojem 5. Pretpostavila sam da se radi o nekom broju pravila, a onda sam pročitala naslov „Budni u 5 i vaš je čitav svet“. Sjajno, pomislila sam i bila potpuno sigurna da je ova knjiga baš meni namenjena. Kupila sam je, napisala sebi posvetu, upakovala i stavila ispod jelke, kao svoj novogodišnji poklon, nestrpljiva da krenem u avanturu čitanja.

Prvi pasus piščeve poruke glasi: „Neizmerno sam zahvalan što je ova knjiga u vašim rukama. Od sveg srca nadam se da će lepo poslužiti potpunom izražavanju vaših darova i talenata i izazvati revoluciju herojske transformacije u vašoj kreativnosti, produktivnosti, napretku i korisnosti za svet.“ Osećam ogromnu zahvalnost jer imam priliku da čitam baš ono što mi je potrebno, što će mi pomoći da lakše postignem svoj cilj – da imam više slobodnog vremena, da ranije ustajem i da postižem bolje rezultate.

Pisac sa puno strasti, razumevanja i osećanja piše kako dvoje neznanaca u jednoj bezizlaznoj situaciji razmišlja dok upoznaju svog mentora koji će ih voditi kroz život i učiti ih tehnikama za stvaranje novih korisnih navika radi veće produktivnosti. U ovom delu vidim sebe – nekadašnje odustajanje, negativno razmišljanje i bežanje u krajnost u kojoj nisam ja, svoja JA. Prepoznajem i svog mentora kojeg upoznajem na seminaru „Časovi razumevanja i radosti“. Pisac govori o granicama i mogućnostima koje sami sebi postavljamo na svakom početku i kaže da je možda najteže da prihvatimo stvarnost onakvu kakva jeste, posebno da prihvatimo i da smo mi jedini odgovorni za ono što jesmo.

Junaci knjige, umetnik i umetnica, skeptični su, nepoverljivi prema onome što čuju, ali, ipak, zainteresovani za nova znanja i učenja. I kako to obično biva – što više otkrivaju, više i žele da saznaju. Osećaj slobode i slobodnog mišljenja, kao i razumevanje neznanja, otkrivanja istinske volje za suprotnim, pisac vrlo slikovito i živopisno predstavlja u knjizi, pa tako kaže: „Ona verovanja koja nas uznemiravaju, osećanja koja nam prete i razvoj naših talenata kojima se nesigurni deo nas protivi, upravo i jesu pravac kojim treba da se krećemo.“

Reči Robina Šarme prepliću se sa temama Praktičarskog treninga koji pohađam. Učenje kroz sadržaje knjige i modula, pomoć mentora i razmena iskustva sa drugim polaznicima pomažu mi da prepoznam svoja podržavajuća uverenja i menjam život na bolje.

Od sveg srca preporučujem knjigu „Budni u 5 i vaš je čitav svet“ onima koji se osećaju nemoćno, ne prepoznaju svoje prave vrednosti, nisu svesni svojih veština, a žele da se osećaju srećno, zadovoljno i usklađeno. U ovoj knjizi će pronaći alate i tehnike za ostvarenje želja. Onda će lakše prepoznati i svog mentora.

 

Andrijana Peric

Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

    Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

      Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

        Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

          Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

            Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

              Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali

                Popunite formu kako bismo Vas kontaktirali