Seminar Časovi razumevanja i radosti

U saradnji sa Društvom učitelja Life&mind studio organizuje seminar za zaposlene u prosveti pod nazivom Časovi razumevanja i radosti.

Seminar je akreditovan za 2018/2019, 2019/2020. i 2020/2021. godinu kod ZOOV-a, kalaloški broj 650.

Prva sezona

Započela je prva sezona seminara „Časovi razumevanja i radosti“ čiji je autor Tamara Vlahović, a organizator Društvo učitelja Beograda. Prva obuka je održana u OŠ „Drinka Pavlović“ u Beogradu, 22. i 23. septembra 2018. godine. Bilo je 28 polaznika, od toga 23 učitelja, dva vaspitača, jedan nastavnik engleskog jezika i jedan psiholog. Pored autorke Tamare Vlahović realizator je bila i učiteljica Katarina Stevanović. Nakon upoznavanja polaznika sa radom Life&mind studija za lično i profesionalno usavršavanje i edukaciju, izložene su teme, predstavljeni ciljevima seminara i način rada.

U toku prvog dana obrađena su četiri segmenta: Časovi razumevanja i radosti, Sličan se sličnom raduje, Šta je ono što najbolje znaš da radiš i Hajde da pričamo nove priče. Prezentovane su osnove NLP nauke i umetnosti o postizanju ličnog uspeha i tehnike i alati za uspostavljanje uspešne komunikacije i postizanje uspeha, objašnjeno je kako se ljudi razlikuju u doživljaju okruženja i šta sve mogu biti razlozi nesporazuma. Vrlo brzo je uspostavljeno razumevanje između predavača i publike, a onda je usledila i radost slušalaca kada su otkrili da je učenje i razgovor na ovu temu baš ono što im je potrebno. Polaznici su u diskusijama govorili o načinu komunikacije u ličnom i profesionalnom životu i o mogućnostima promene, otkrivali su šta najbolje znaju da rade i promišljali o načinu na koji bi poboljšali svoje kompetencije u pojedinim oblastima. Radili su vežbe za razlikovanje čulnog opisa i interpretacije događaja i za usklađivanje sa drugima u komunikaciji. Procenjivali su svoj reprezentativni sistem kroz upitnik, a domaći zadatak je bio da intervjuišu svoje bližnje i procene kom sistemu oni pripadaju.

Drugi dan je započeo iznošenjem utisaka o programu prethodnog dana i polaznici su sa oduševljenjem isticali da je bilo zabavno, da su im se oči otvorile, da žele nastavak sledećeg vikenda i sl. Napravili su intervjue sa članovima porodice i prijateljima i sada razumeju zašto se sa nekima bolje, a sa nekima gore razumeju i kako bi mogli da primenjuju neke od alata koje su upoznali za uspešniju komunikaciju. Usledila je obrada novih tema: Kako izvući najbolje od sebe, Oblikuj svoj život, Postani sam sebi najbolji prijatelj, Mogu da budem sve što želim. Ovo je bio dan za priču o aksiomima NLP-a, očekivanjima koje imamo za sebe i druge, potencijalu koji posedujemo i načinu za određivanje ciljeva i koraka do njihovog ostvarenja. U radionicama su polaznici utvrdili da imaju mnogo veće potencijale nego što su očekivali i da postoje oblasti života kojima su potpuno zadovoljni i neke koje bi hteli da unaprede i da prve korake ka ostvarenju želja i ciljeva mogu da naprave već nakon seminara.

Znanja stečena tokom obuke učesnici su primenili na više načina. U vežbama komunikacije, podeljeni u grupe, imali su zadatak da ometaju sagovornika ili ga sa pažnjom slušaju i tada su usvajali alate i tehnike kojima se jednostavnije upravlja stresom i neželjenim reakcijama. Razmatrali su primere iz prakse i način na koji koji mogu da unaprede svoj rad u školi korišćenjem odgovarajućih alata i tehnika koje nudi NLP, pre svega u oblasti komunikacije sa kolegama, đacima i njihovim roditeljima, ali i u vezi sa motivisanjem dece za rad. Kroz iznošenje primera aktivnosti u kojima su uspešni, u ličnom i profesionalnom životu, učili su modelovanje – proces u kome prepoznajemo poželjne veštine kod drugih i usvajamo ih i primenjujemo za svoj lični razvoj.

Metode, tehnike i alati predstavljeni tokom programa obuke razrađeni su u analizi i diskusiji i u okviru poslednjeg segmenta seminara. Dogovoreno je da polaznici urade zadatke iz nastavnog materijala koji su dobili u štampanom obliku i da naučeno primenjuju u praksi. O postignućima će postavljati priloge na zatvorenoj FB grupi Časovi razumevanja i radosti. Tu će razmenjivati iskustva sa kolegama i kroz konstruktivno mentorstvo dobijati savete od Tamare Vlahović za dalji razvoj i unapređenje profesionalnog rada.

Jedna koleginica je inspirisana dešavanjima napisala stihove za pesmu na muziku iz čuvenog crtaća The Flinstones koju je otpevala na kraju dvodnevnog druženja. Polaznice su pohvalile sadržaj obuke i aktivnosti predavača porukama: „Seminar je izuzetno zanimljiv, podstiče učesnike na unapređivanje komunikacije i uviđanje svakodnevnih grešaka.“ „Korisno i neophodno svima.“ „Izuzetno korisno za lični i profesionalni razvoj.“ „Divno! Želim da primenim sve!“ „Sjajno! U pravi čas!“ „Veoma podsticajno i toplo.“ „Lepo smo se provele. Uživale smo.“

Seminar je protekao u odličnoj atmosferi saradnje i učenja. Očekuje se mnogo lepih priča o razumevanju i radosti koje će doneti primena naučenog.

Facebook